Magistrale - wat je misschien nog niet wist...

De eerste Magistrale maakte ik - als ik het me goed herinner - in de zomer van 2003. Al heette die toen nog gewoon Kajs Top-100 Allertijden.

In 2005 was er de eerste radio-uitzending van de Magistrale. Orinoco Radio bestond nog niet, dus ik zond deze uit op de stream van een jongen die ik kende via het forum van het computerspel Cycling Manager.

Deze uitzending begon om 9 uur 's morgens en duurde tot middernacht. Apparatuur om live uit te zenden had ik nog niet, dus alles was als een mooi knip- en plakwerkje voorbereid. Inclusief mijn eerste stuntelige stappen op presentatiegebied.

Ik woonde destijds nog bij mijn ouders, en Kajís Top-150 Allertijden werd uitgezonden vanaf de computer aldaar. Deze was op sterven na dood, en moest na afloop van het voorlaatste uur herstart worden omdat hij de muziek niet meer zonder stotteren kon afspelen. Herstarten duurde bij deze pc natuurlijk ook een eeuwigheid, en zo eindigde de uitzending pas een minuut of 10 na middernacht.

Helaas zijn van de eerste Magistrale geen opnames bewaard gebleven, omdat - je raadt het al - de pc kort nadien definitief zijn laatste bits en bytes uitblies.

Vanaf 2006 werd de Magistrale een meerdaags evenement. Ik had de smaak te pakken en wilde vooral graag de Top2000 nadoen. Elk jaar in mijn zomervakantie ging ik een week lang helemaal los op het - daarvoor speciaal door mij in het leven geroepen - nieuwe internetstation Orinoco Radio.

Nu is het niet meer voor te stellen, maar destijds was Orinoco Radio dus maar heel sporadisch actief. Buiten de Magistrale werd er weinig mee gedaan. Dat zou pas veranderen nadat de Verrukkelijke 500 in het leven geroepen was...

Door de jaren heen hebben ruim 2200 nummers het voorrecht gehad om in de Magistrale te staan. Deze week hoor je de 2000 nummers die volgens een door mij zelf bedachte puntentelling tussen 2003 en 2017 het succesvolst zijn geweest.

In die puntentelling wordt rekening gehouden met bijna alles, om een eerlijke afspiegeling te krijgen van mijn smaak tussen mijn 15e en mijn 30e. En waar The Beatles gelukkig heel vaak te horen zijn deze week, hebben ze ook de twijfelachtige eer om op de aller-allerlaatste plek te staan: Yellow Submarine stond ooit 1 jaar op plek 1000.

Niet alleen van de allereerste Magistrale is de opname verloren gegaan. Helaas heb ik een indrukwekkend track record als het gaat om het slopen van pc's - laten we hopen dat deze het nog een weekje uithoudt - en zo heb ik maar van een paar jaargangen de opnames nog. Op verzoek zijn deze natuurlijk beschikbaar.

Hierdoor zijn ook enkele legendarische Orinoco-momenten voorgoed verloren gegaan. Met name van het onder insiders beroemde 'soeplepel-incident' had ik graag nog bewijzen gehad. Het was een van die keren dat een huisgenoot uit mijn studentenhuis midden tijdens mijn aankondiging mijn kamer binnenstormde, dit keer vragend naar een soeplepel. Daarna presenteerde ik doorgaans met de deur op slot.

Dat kon niet voorkomen dat er ook regelmatig midden tijdens een aankondiging werd aangebeld. Een 'Niet Storen - On Air'-bordje bij de deurbel is er tot op heden niet gekomen, dus wie weet wat er deze week nog gebeurt... Ik blijf een amateur, immers!